Scenarkivet /

Antirasistiska filmdagar 2009

Program Atalante

 

Måndag 9 november:

 

kl 09.00 King Siri

Regi Somaratne Dissanayake 

Drama, Sri Lanka 2008 

Längd 88 min

 

11-årige Sirimal och hans fattiga familj bor i en avlägsen by. När Sirimal får högsta betyg i skolan och erhåller ett stipendium, får han börja på en välrenommerad skola i stan. I den nya klassen finns både rika och fattiga elever, barn från olika klasser i samhället. Sirimal ställs inför många olika prövningar, särskilt när han blir vald att spela huvudrollen som kung i en skolpjäs. Nu blir hans största utmaning att hitta pengar för att kunna göra en kungakostym. Obs Filmen är textad på engelska.

 

Efter filmen: Samtal med Liza Mukasa

Liza Mukasa är beteendevetare med inriktning mot mänskliga rättigheter. Hon kommer att prata om filmen med publiken, utifrån de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. Lisa är också musiker och arbetar med med popkollo i Göteborg, som arbetar för jämställdhet inom musik.

 

 

Kl 13.00 Mannen som älskade Yngve

Regi: Stian Kristiansen

Drama, 2008 Norge

Längd: 1 tim 34 min

Distribution Swedish Film AB

 

 

November 1989. Berlinmuren rasar. I Stavanger har 17-åringen Jarl Klepp ingen aning om att allt snart kommer att ändras. Han har allt: den finaste tjejen i världen, de coolaste vännerna och snart ska de starta Stavangers tuffaste punkband, "Mattias Rust Band". Så börjar det en ny kille i klassen, Yngve. Han är inte som andra och Jarl kan inte sluta tänka på honom. Snart måste Jarl inse att ingenting är som förrut och han står inför sitt livs svåraste beslut....

 

Efter filmen i Göteborg: RFSL skolinformatörer

Diskussion om homosexuellas, bisexuellas och transpersoners livsvillkor. Två personer, som själva tillhör gruppen hbt, berättar sin personliga historia. Dessutom innehåller passet information om RFSL, hbt, heteronormativitet, sexuell identitet och könsroller.

 

Kl 18.00 Vi talar till er! Film och Musik

I Hjällbo möts ungdomar för att filma och göra sin röst hörd. Metoden som används kallas för deltagande video och är en kreativ metod för att arbeta med film, inflytande och självkänsla. 

Gemensamt har Hanan, Ismail, Lamin, Mohammad, Sheyma, Seynab och Walat att de är uppväxta i förorten, något de själva ser som positivt. Samtidigt påverkas de av den bild andra har av deras område. Medias bild av området, rasism och kriminalitet är teman de vill ta upp under kvällen. Ungdomarna vill också lyfta fram de övervägande positiva inslagen i förorten med ett särskilt fokus på vikten av att ha något att göra på fritiden och den betydande roll idrotten spelar i mångas liv. 

Ungdomarna bjuder in er till en kväll där delar av deras filmer kommer att utgöra grunden för en diskussion där bland annat representanter från idrottsrörelsen, polis, media och räddningstjänst är inbjudna gäster. Förhoppningen är att kvällen kommer att bjuda på en stor portion allvar men också locka till många skratt. Välkomna till en spännande kväll!

På scen: Diamond, Beat Killers, Golden V. Samar, Arlush Pashion, K.O beats

Samarbetspartner: Rädda Barnen

 

Tisdag 10 november:

 

09.30 Föreställning: Resandeblod 

 

Bennie Åkerfeldt  berättar om romanoa, resandefolket i Sverige. Dem som kallats ”tattare”. En bortglömd och illa hanterad nationell minoritet, vars mer än 500-åriga historia till stora delar är okänd för majoritetsbefolkningen. Vilka är dom? Och var kom dom ifrån? Berättelserna  varvas med visor med anknytning till resandefolket framförda av Pelle Jageby.

 

Bennie är en av de första svenska författarna med egna rötter i denna kultur, som gett ut en bok om resandefolket och deras historia. Boken Buron kallar oss tattare kom 2008 och Bennie kallar boken en resa i sitt eget blod. Sedan dess har han blivit mycket efterfrågad som föreläsare. Föreställningen bekräftar också att rasismens byggstenar i Sverige idag fortfarande är de samma som på den tiden.

 

Detta är en föreställning full av musik och berättarglädje. 

 

Samarbetspartner: ABF

 

 

13.00 Välkomna nästan allihop – med Musse Hasselvall

 

Under seminariet visas ett av programmen från UR:s serie Välkomna nästan allihopa. Första programmet handlar om hur främlingsfientlighet har blivit mer rumsrent och accepterat. Som exempel på denna trend tar Musse Hasselvall upp Bert Karlsson och hans historia. Idag är han en folkkär kändis, som medverkar i vart och vartannat tv-program. Men på 90-talet var han ledare för ett populistiskt främlingsfientligt parti. Har folk glömt bort det, eller har allting blivit förlåtet? I programmet konfronteras Bert Karlsson med hans tidigare påståenden om flyktingar, men även om saker han gör idag som är av främlingsfientlig karaktär. Musse Hasselvall finns på plats för att leda diskussionen och svara på frågor.

 

Samarbetspartner: UR

 

 

14.30 Rosenhill

Regi: Johan Storm och Johan Lundborg, Novellfilm, 27 min, Sverige 2009, Migmafilm

Rosmarie flyttar in på äldreboendet Rosenhill. Hon vantrivs med de andra pensionärerna, som antingen är stökiga eller vimsiga. Men det är när hon en natt upptäcker vad personalen sysslar med som mardrömmen börjar på allvar …. Långsamt inser hon att allt inte står rätt till och på nätterna sker det fruktansvärda saker. Rosenhill är en spännande thriller med inslag av nattsvart humor. 

Efter filmen: Regissörerna Johan Storm och Johan Lundborg  Hur är det att bli gammal i dagen Sverige? Har vi en bra vård för våra äldre? Filmen tar upp ett allvarligt ämne, gestaltat med fantasi och humor. Johan Storm och Johan Lundborg svarar på publikens frågor och berättar om varför de velat göra filmen. Johan Lundborg och Johan Storm har båda studerat vid Filmhögskolan i Göteborg och arbetat flera år med fiktion och dokumentärfilm.

 

 

 

 

 

18.30 Doris Filmen

Doris har med sin långfilm nått i mål. Efter fem år och framgångar med sju kortfilmer plus en åttonde animationsfilm presenteras filmen Doris – ett resultat av världens första filmmanifest författat av kvinnor. Blev det någon skillnad? Kommer kvalitén urvattnas genom kvotering? Finns det några kvinnor som producerar och regisserar film? Ser bilden av män och kvinnor annorlunda ut med kvinnor som berättare? 

 

Under kvällen finns också en panel av filmare som kommer att diskutera villkoren för kvinnliga filmarbetare. Moderator: Ingrid Thornell.

 

 

 

Onsdagen 11 november

 

09.00 JAG VILL INTE LEVA DETTA LIVET

Regi: Renzo Aneröd & Bo Harringer

Dokumentär, Sverige 2008 

 

GHB är en dödlig drog. Över 20 unga människor har dött de senaste åren i Västsverige. I genomsnitt varannan dag, kommer någon som tagit en överdos av GHB in till sjukhusen i Göteborg. De har slutat andas och hjärtat har stannat. I respiratorn kanske de kan återupplivas. På morgonen, dagen efter, skickas dom ut genom ytterdörren. Ingen möter dom. Vem tar ansvar? 

 

Detta är historien om Henke, Sebbe och Hanna. De är i 20 års åldern och bor i Göteborg. När deras bästa kompis Jonny ångestdriven tar sitt liv genom att hoppa från Angeredsbron så ställs det mesta i tillvaron på sin spets. Genom deras ögon försöker filmarna förstå varför.

 

“Väldigt bra och hemsk och sorglig och angelägen och upprörande!”-Mikael Wiehe

“Den viktigaste svenska dokumentärfilmen sedan “Ett anständigt liv”-Peter Birro

 

Efter filmen: Bo Harringer och Renzo Aneröd 

Bo Harringer har arbetat som dokumentärfilmare i 25 år och Renzo Aneröd är författare, filmare och krönikör. Tillsamman har de gjort flera uppmärksammade dokumentärer om ungdomar, bl a Under en blågul himmel där vi också finner några av de ungdomar som medverkar i denna film. Bo och Renzo kommer att prata med publiken om hur det var att  spela in filmen. Ni får också chans att ställa frågor till filmarna.

 

 

13.00 Rasismens historia med Teddy Goitom och Viveca Moiteola

 

Hur kunde en enda belgisk kung personligen äga Kongo? Hur kunde lilla England styra över 1/5 av jordens yta? Varför valde Barak Obama att besöka det svenska slavfortet Carolusburg under sin första afrikaresa som president? Det är en svår uppgift att berätta historien om hur rasistiska handlingar låg till grund för dagens välfärdssamhälle. Viveca Motsieloa, debattör och etnolog berättar tillsammans med filmaren Teddy Goitom om hur personer med afrikansk bakgrund kämpar med att få upprättelse för de övergrepp som västvärlden gjort sig skyldig till i Afrika. 

 

UR:s filmer hjälper dig med att ta upp rasismens historia och dess konsekvenser för Afrika och västvärlden. Som lärare får du nya infallsvinklar från föreläsarna och ett läromedel från UR. Ett av programmen från Rasismens historia visas. Du får bland annat se ett reportage som Teddy producerat om det svenskbyggda slavfortet Carolusburg.

 

Samarbetspartners . UR

 

 

18.30 Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt

Regi Anna Weitz

Längd 28 min Dokumentär, Sverige, 2007

Med avstamp i proggbandet Röda Bönors övertygelse om musikens förändringskraft levererar filmkollektivet Råfilm en historia som annars ofta döljs bakom topplistor, idolfixering och naken hud. Fortfarande sjunger internationella band som Le Tigre, Linton Kwesi Johnson och Chicks on Speed ut arga budskap om hur människor behandlas olika. I Sverige återfinns dessa strömningar bland annat hos Laleh, MJM Propaganda, Radical Cheerleaders, Christine Owman och Svenska Akademien, som alla framgångsrikt levererar radikala statements.



Efter filmen: Älska musik - Hata rasism:
Göteborg mot rasism bjuder in till paneldebatt med en rad kulturprofiler från Göteborg. Musiker, sångare och producenter diskuterar musik med ett engagerat budskap. 


Medverkande:
Partillo, producent och musiker

Lisa True Musaka,  medlem i dancehall-reggaegruppen Serengeti
Lars på bas, basist i Svenska akademin , dj och producent
 

Efteråt: Love Music Hate Racism Bar
Öppen bar med DJ

 

 

 

Torsdag 12 november

 

09.00 Citizen Oketch

Regi:  HYPERLINK "http://riks.filmcentrum.se/filmkatalogen/regi/1214/david-herdies/" David Herdies,  HYPERLINK "http://riks.filmcentrum.se/filmkatalogen/regi/1215/georg-gotmark/" Georg Götmark ,  HYPERLINK "http://riks.filmcentrum.se/filmkatalogen/amne/69/dokumentar/" Dokumentär, Sverige 2008, längd 58 min

 

George Oketch och hans fru Esther lever i Kibera, Nairobi, östra Afrikas största slumområde. 

Där kämpar de för att ge sina barn en bra framtid. Trots deras svåra förhållanden är detta framför allt en film om vänskap, kärlek och framtidstro. På ljudspåret hörs tonerna från 99.9 Koch FM, den lokala radiostationen som proklamerar "Edutainment" - "educating by entertainment" till slummens befolkning.

 

Citizen Oketch är en berättelse om Afrika, vid sidan om de stora nyheterna. En historia som utspelar sig bland fattigdom, aids och orättvisor, men som framför allt handlar om kärlek, livslust och styrka. Här är människorna inte offer för orättvisor, utan i allra högsta grad aktörer som skapar förändring i det lilla.

 

Efter filmen: Fattigdom – en rättighetsfråga / Amnesty International 


Det finns över 200 000 områden i världen som räknas som slum. De har många olika namn: favelor, chawls, shanty towns, gecekondu... och de utgör hem åt över en miljard människor. Slumområden kan se olika ut men är för det mesta överbefolkade med dåliga bostäder. Områdena saknar avlopp och toaletter och har brist på vatten och el. Våld är vanligt och rättvisa ovanligt men trots detta hanterar människor vardagen med initiativtkraft och kreativitet.

Elin Ekström och Daniel Blennow från Amnesty, presenterar Amnestys globala kampanj Fattigdom - en rättighetsfråga. 

 

Samarbetspartners: Amnesty International

 

 

11.00 Ali Zaoua

Regi  HYPERLINK "http://riks.filmcentrum.se/filmkatalogen/regi/326/nabil-ayouch/" Nabil Ayouch, Drama , Frankrike/Marocko 2000, Längd 95min

Ali, Kouka, Omar och Boubker är fyra pojkar i tolvårsåldern som lever som gatubarn i Casablanca. De har brutit sig loss från det ledande gänget med sin despotiske ledare Dib. Istället tillbringar de sina dagar nere vid hamnen. En sten kastas och Ali dör. De tre vännerna bär Alis kropp tillbaka till hamnen, där de bor. De hade kunnat bara lämna honom där men istället bestämmer de sig för att ordna en riktig begravning. En begravning värd en prins. För att, som Kouka säger: Han kanske levde som en 

Efter Filmen: Fattigdom – En rättighetsfråga/Amnesty International Fattigdom handlar inte bara om avsaknad av resurser. Människor som lever i fattigdom beskriver själva hur de förnekas sina rättigheter och diskrimineras, marginaliseras och exkluderas. De upplever maktlöshet och vardagen kännetecknas ofta av otrygghet.
Elin Ekström och Daniel Blennow från Amnesty, presenterar Amnestys globala kampanj Fattigdom - en rättighetsfråga.

13.00 Slumdog Millionaire

Regi Danny Boyle

Längd 120 min

Drama, Storbrittannien 2008

Ditribution SF Film

 

Jamal är en fattig pojke från slummen i Mumbai. Han deltar i tv-succén Vem vill bli miljonär? och slår alla med häpnad när han svarar rätt på fråga efter fråga. Den indiske programledaren tror att han fuskar. Inte kan en fattig yngling kunna så mycket? Genom svaren på frågorna får vi i tillbakablickar följa Jamal, som växer upp i en hård men också färgsprakande tillvaro. 

Slumdog Millionaire är en färgstark avspegling av dagens Indien och en hyllning till livets möjligheter, kärlekens makt och livserfarenhetens överlägsenhet över bokkunskap.

 

Efter filmen: Fattigdom – en rättighetsfråga / Amnesty International 

Elin Ekström och Daniel Blennow från Amnesty, presenterar Amnestys globala kampanj Fattigdom - en rättighetsfråga.

 

 

18.30 Sånger från ryggraden - Performance med Dror Feiler 

I denna film, inspelad i ett av FARC:s* gerillaläger i Colombia i augusti 2007 är varje gerillasoldat representerad av en sång, vald av henne/honom och framförd i en enda tagning med ryggen mot kameran, eller med kameramannen bakom ryggen om man så vill. Den oskyddade ryggen vänd mot oss, röjer inte soldatens identitet. Samtidigt får vi dela ett utsnitt av dennes synfält; den täta djungelns begränsande horisontala linjer, med betonade vertikaler av trädstammar och enkelt flätade staket – som en trasad väv, där individens frihet och ofrihet blir till en enda existentiell knut i väven, där sångerna endast avbryts av nattens ljud och korta frist av sömn och vapenvila. 

Dror Feiler kommer själv att spela saxofon live till filmen. Dror är musiker, konstnär och filmare. Han har också besökt Colombia ett antal gånger under de senaste 10 åren och vid flera tillfällen vistats några veckor i FARC:s gerillaläger i Colombias djungler. Efter filmen kommer han att prata om sin syn på Farc gerillan och på definitionen av terrorism. 

 

*FARC (förkortning för Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo, "Colombias väpnade revolutionära styrkor – folkets armé") är en gerillagrupp i Colombia som fört en väpnad kamp mot regeringsstyrkor i varierande omfattning sedan bildandet 1964.

 

 

Fredag 13 november

 

09.00 Fighter 

Regi: Natasha Arty, Drama, Danmark, 2008, Distributör Folkets bio

 

Aicha går i gymnasiet och hennes föräldrar vill att hon koncentrerar sig på skolan så att hon kan få höga betyg. Hon lägger hellre sin tid på kampsport än på att plugga

I smyg börjar hon träna på en professionell Kung-Fu klubb och där möter hon Emil. De blir

förälskade i varandra men Aichas turkiska bakgrund står emellan dem. Nu måste hon bestämma sig för vem hon är och hur hon vill leva sitt liv. 

 

Efter filmen: Workshop med Modiga tjejer och Adam

Tycker du att din skola kan bli bättre på att ge unga killar god självkänsla och demokratiska värderingar? Eller att stärka unga tjejers självförtroende för att på ett bättre sätt hantera hedersrelaterade problem? Samarbete KFUM

 

13.00 Persepolis

Regi, Vincent Paronnaud och Marjane Satrapi 

Drama, Frankrike 2007, distribution Folkets bio

 

Bakom sin slöja fantiserar Marjane om ett liv som revolutionär. När sedan kriget i Irak drar fram med bombdåd, kidnappningar och försvunna släktingar, visar sig Marjanes revolutionära drömmar bli problematiska. För att skydda henne, skickas hon till Österrike, där hon upplever sin andra revolution: tonåren, frihet, kärlek men även exil, ensamhet och utanförskap.

 

Efter filmen: Nätverket Ny i stan

Individuell Människohjälp, KFUM Göteborg och Röda Korset bedriver volontärverksamhet som vänder sig till nyanlända ungdomar. De arrangerar aktiviteter för att Göteborg ska kännas som en bättre stad att komma till.

 

18.00 De ofrivilliga

Regi Ruben Östlund

Sverige, 2008, 98 min

Distribution SF Film

 

De ofrivilliga är en tragisk komedi eller komisk tragedi om gruppens obevekliga påverkan över individen. I fem olika historier hamnar huvudpersonerna i vardagliga men katastrofala situationer där de ställs inför olika sidor av gruppmekanismen



Sök