Scenarkivet /

RADIX presenterar: FUNAMBULIST

Liza Penkova

Utifrån kompositören Sofia Gubaidulinas Seiltänzer (Lindansare) utvecklas ett rörelsespråk av balansgång mellan stillhet och ögonblicket innan ett fall. Stående och i gång med initiation från ryggradens viktförskjutningar, kopplas denna fysiska process till en bredare, metaforisk idé om uthållighet som krävs – fysiskt, mentalt och känslomässigt – av människor som befinner sig fördrivna eller separerade från sina rötter.

 

Kompositionen Seiltänzer skrevs under Gubaidulinas emigration från Sovjetunionens fallande murar till Europas stabila mark och i Gubaidulinas egna ord kan tolkas som en balansgång över en avgrund i sökandet efter trygghet och identitet som konstnär i exil. Tematiken är i allra högsta grad fortfarande aktuell. I dagens polariserade värld med minskad vilja till dialog och samförstånd, där censur har återigen blivit ett verktyg, kan exil förutom ett tillstånd av fördrivning (displacement) också innebära en känsla av främlingskap grundad i balansgång mellan dagliga kulturella, ekonomiska eller ideologiska skillnader.


Liza Penkova är en svensk danskonstnär med ryskt ursprung, bosatt och verksam i Göteborg. Med rörelseforskning som grund i sitt arbete letar hon efter gränslösa möten mellan performativa genrer, traditioner och fysiska kulturer. Att synliggöra berättelser genom att återanvända tidigare kunskap har blivit ett återkommande tema.

 

dejana sekulić är en violinist, ljud+tystnadsutforskare, kompositör-performer och interdisciplinär artist, född på 43°18’58.5”N 21°54’39.5”E. Hon är en passionerad förespråkare för vår tids musik, uppträder och samarbetar aktivt med kompositörer och är engagerad i performance och samarbetsskapande både med

musiker och med artister från olika discipliner.

 

Nao Momitani, en pianist född i Japan och bosatt i Belgien i över tjugo år, är en framstående figur inom samtida musik. Hon samarbetar regelbundet med tonsättare, både i Belgien och internationellt.

 

 

RADIX är en plattform där medborgare, konstnärer och forskare ges rum att fördjupa sig kring scenkonsten och dess roll som radikal. ’Radikal’ behandlas här som ett ursprung, ifrån latinets radix som betyder rot. Sedan 2022 har RADIX presenterat en rad offentliga föreläsningar, föredrag och liveframträdanden kring radikalitet, inom teatern – vilket i denna kontext betyder den arena där scenkonst äger rum. Under denna upplaga av RADIX ligger fokus främst på scenföreställningar som finner intima band med begreppet profetia.

 

RADIX kureras av Josephine Gray och Anmar Taha, konstnärliga ledare för IBODIES, och görs i samarbete med Atalante.



Sök