Scenarkivet /

Teaterbaren/Maktens språk

Cinnober Teater

CINNOBER TEATER OM KVÄLLEN DRAMATIKER

Elfriede Jelinek är en av samtidens allra viktigaste namn i Europa och var fram till millennieskiftet förvånansvärt lite uppförd i Sverige. Hon föddes 1946 i Steiermark i Österrike, utbildade sig till musiker på musikkonservatoriet i Wien innan hon övergick till konsthistoria och teatervetenskap på universitetet i samma stad. Hon debuterade som lyriker 1967 och fick sin första pjäs uppförd 1979 i österrikiska Graz. Hon har även gjort film och varit verksam som filmmanusförfattare, översättare och librettist. Tre av hennes romaner finns på svenska: Lust , De utestängda och Pianolärarinnan (den senare filmad av Michael Haneke under titeln Pianisten).

Vad är det i hennes samhällskritiska dramatik som lockar de stora regissörerna och får högerpolitiker att smutskasta henne i valkampanjer? Så många svar kunde inte ges då Teaterbaren inte fick tillstånd att läsa hennes verk. Vi framförde istället en dramatiserad uppläsning av teaterkritikern Ingegärd Waaranperäs intervju med Elfriede Jelinek från Dagens Nyheter.

Jelineks pjäser tillhör en tradition inom centraleuropeisk teater som man kan kalla den språkkritiska och satiriska. Texterna är ofta monologiska och kan gestaltas på en mängd olika sätt. För den tyska regiteatern har hon därför varit en av älsklingsdramatikerna. Och en ständig provokatör gentemot ingrodda värderingar.

Ett urval av Elfriede Jelineks pjäser: Frauenliebe - Männerleben (1982 - i svensk radioteater som Ta´t piano - Clara ), Krankheit oder Moderne Frauen (1984 - på svenska som Sjukdom eller moderna kvinnor , sänd i svensk radioteater), Raststätte (1994), Ein Sportstück (1998), Das Lebewohl (2000 - på svenska som Avskedet, spelad på Malmö Dramatiska Teater och i radioteatern), In den Alpen (2002). Hennes pjäs om Irakkriget, Bambiland (2003), hade svensk premiär på Teater Tribunalen 25 maj 2004. Prinzessinnendramen (2003) spelades på Teater Galeasen och hade premiär den 10 september 2004.

 

Daniel Besse korades genom Molièrepriset till årets dramatiker i Frankrike år 2001 för den pjäs som Teaterbaren läste under kvällen i så gott som oavkortad form. Ledningen har sedan uppförts på ett antal viktiga teatrar i framför allt Frankrike, Tyskland och Österrike. Detta var första gången den presenterades för en svensk publik och även första gången något av denna dramatiker framförts i Sverige. Daniel Besse är förutom dramatiker verksam som skådespelare och regissör och leder teatergruppen Lycée Henri IV i Paris.

Ledningen utspelas på ett stor franskt vapenföretag. Ett antal underchefer kämpar om gunsten hos den högsta ledningen. Ett cyniskt spel med människoliv som inte syns annat än i siffror. Man talar hellre om semestern och goda viner än vapnens slagkraft på oskyldiga civila på Västbanken eller i Afrika. Och man konkurrerar inbördes. Men intrigerna på företaget har livsavgörande konsekvenser för dem som deltar i spelet. En chef ska bort.


Sök